«

»

Ян. 21

Разпечатай това Публикация

Испанско летище – шампион по прахосничество

                                                     Испанско летище – шампион по прахосничество

 

След стотици милиони похарчени евро, летището в Кастельон така и не получи разрешително и не може да приема самолети на пистите си.

Призрачно летище в Испания показва как испанците могат да пилеят пари в условията на икономическа криза и бюджетни икономии, пише англоезичното издание на испанския в. „Паис“.

Летище Кастельон край Валенсия беше открито през март миналата година, след като за развитието му бяха похарчени 150 млн. евро. Началото на проекта беше поставено през 2003 г., пише БТА.

Летището, което, според сайта му, притежава най-различни чудеса, обаче не е посрещнало нито един самолет на пистите си, защото не успя да се сдобие с разрешително за приемане на самолети и следователно не може да привлече авиокомпании да го включат в списъка на дестинациите си.

Така летището се превърна в символ на тенденцията за пропиляване на пари за безразсъдни проекти из Испания– страна, която не може да се справи с държавния си дълг.

Неотдавна впрочем доклад показа, че само 11 от испанските 48 летища носят печалби на страната.

Сега, няколко дни след като стана ясно, че автономният район Валенсия, който е затънал в дългове, е поискал помощ от централната власт в размер на 123 млн. евро, за да избегне неплатежоспособността, беше разкрито, че летището фантом Кастельон продължава да пилее пари.

30 млн. евро са били похарчени за рекламирането му през изминалата година. Летището е сключило договор за спонсорство на първодивизионния футболен тим „Виляреал“. Неговите играчи носят логото на летището на тениските си в замяна на 2.35 млн. евро. Спонсорството впоследствие е разширено и към клуба „Кастельон“.

За летището се грижи компанията Aeropuerto de Castellon SL (Aerocas), която е държавна. В условия на криза нейният персонал се е увеличил от 3 на 7 души, които за една година са получили заплати, възлизащи общо на 382 216 евро.

Компанията се е впуснала и в още по-безумен проект на стойност 300 хил. евро. Става дума за изграждане на 25-метров паметник пред пустия терминал на летището.

Той ще бъде в чест на Карлос Фабра, управителят на провинция Кастельон, който е от Народната партия и който е инициатор на проекта за летището.

След 16 години на власт, той подаде оставка миналия юни и сега е разследван за данъчни измами, корупция и взимане на подкупи.

Едно време се смяташе, че летището в Кастельон ще е от полза за туризма по източното крайбрежие на Испания. Този район обаче явно ще продължи да се обслужва от натоварените летища на Валенсия и Аликанте, както и от летището на Барселона.

Постоянен линк към тази тема: http://www.tenerife-bg.com/2012/01/%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d1%88%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%87/

baner3.gif (����¯�¿�½������·������¾������±����¯�¿�½������°������¶������µ������½������¸������µ GIF, 468 ����¯�¿�½ 60 ������¿������¸������º����¯�¿�½������µ������»������°)http://kolibka.com/za/baner3.gif

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>