«

»

Ян. 17

Разпечатай това Публикация

10-те недостатъка на капитализма

В последно време се усилват антикапиталистическите настроения по света. Каква би могла да е алтернативата на капитализма не се наемаме да предлагаме, но да се спрем на някои от най-дискутираните недостатъци на тази система, изтъквани от противниците й:

10. Неравенството

Мантрата, че „всеки може да бъде богат, стига да работи здраво“ бе развенчана. Напротив,разликата богати–бедни  непрекъснато се увеличава. Според протестиращите днес богатите са 1%, а бедните 99%.

9. Разхищаване

В общество, където ресурсите не са по равно разпределени, винаги богатите ще имат в излишък. Този излишък често се похабява.

8. Глад

В света има достатъчно храна за всички, казват анти-капиталистите, но тя не се разпределя както трябва. Докато в третия свят хората гладуват, в Запада консумират прекалено много, затлъстяват, и разхищават.

7. Антисоциален е

Мотивът да печелиш в капиталистическата държава е мотив номер 1. Хората се интересуват само от себе си и възприемат това за напълно нормално. Знаят, че ако изгубят всичко, никой няма да им помогне и насочват усилията си към това да бъдат винаги преди останалите.

6. Опасност

Анти-капиталистите твърдят, че в западното общество много компании правят компромис със сигурността и здравето на работниците, защото ще им е по-лесно да изплатят някое друго обезщетение, отколкото, ако инвестират в подобряване на условията.

5. Съмнителна демокрация

Да, всеки гражданин има право на един вот, за да избере политик, но няма почти никакъв глас над това какви решения ще вземе този политик в работата си. Влияние над правителството оказват интересите на големите банки, корпорации и като цяло – богатите.

4. Замърсяване

Корпорациите замърсяват света, но това няма да се промени. Какво значение има, че в далечното бъдеще хората ще са погубили планетата? В далечното бъдеще, всички ние ще бъдем мъртви, а в близкото бъдеще тези корпорации ще са най-богати.

3. Войните

Мнозина твърдят, че повечето войни, водени в днешно време, са с цел печалба. В Ирак инвазията се осъществяваше благодарение на няколко компании, които произвеждат оръжия. С петрол се свързват военните действия в Либия и Иран.

2. Диктаторство

Западният човек не търпи диктатори в държавното управление, но търпи диктатори на работното място. CEO-тата на големите компании получават фантастични компенсации и бонуси, и то често, дори и когато са се доказали като лоши управници.

1. Пропаганда

Капитализмът е навсякъде – от всеки билборд, от всяка ТВ програма ви казват какво да правите, за да сте щастливи. Интересното е, че когато политиците правят това – го наричаме пропаганда, а когато това правят компаниите – го наричаме реклама. И двете са форма на промиване на мозъци.

Постоянен линк към тази тема: http://www.tenerife-bg.com/2012/01/10-%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0/

baner3.gif (����¯�¿�½������·������¾������±����¯�¿�½������°������¶������µ������½������¸������µ GIF, 468 ����¯�¿�½ 60 ������¿������¸������º����¯�¿�½������µ������»������°)http://kolibka.com/za/baner3.gif

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

"Може да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>