«

»

Февр. 07

Разпечатай това Публикация

Финасово състояние

Петте стъпки до добрия финансов план
1. Определете сегашното си състояние.
Колкото и тривиално да изглежда, това е най-важната част от задачата. На теория тук трябва да се включат всички ваши активи, пасиви, приходи и разходи. Ключовата дума е всички. Когато започнете да описвате какво имате, какво получавате и какво дължите, не трябва да изпускате нищо, особено ако правите по-дългосрочен, например годишен план. Наистина е трудно да прецените колко пари ще може да отделите за подарък на любимия ви племенник за рождения му ден през юли или колко ще струва коледното пазаруване тази година. Опитайте се да прогнозирате, като отчетете все пак факта, че е криза и е необходимо свиването на някои разходи.
Чисто практически, добре е да направите списъка, следвайки някаква система. Това, което можем да ви предложим, е да започнете със задълженията си (където да планирате и някаква сума за непредвидени разходи), след това да преминете към доходите си и след това да опишете активите си – депозити, пари кеш и др. Трябва да сте много внимателни с активите – имайте предвид, че старата къща на дядо ви вече не струва толкова, колкото сте мислили преди година, освен това ще е трудно да я продадете.
2. Определете целите си
На практика определете какво искате – повече да спестявате (за да сте по-спокойни по време на криза и за да имате повече пари за инвестиции, когато кризата свърши), нов курс по английски (за да сте по-конкурентни на пазара на труда), екскурзия до Кения (защото много хора около вас казват, че екзотичните дестинации ще поевтиняват) или просто да си плащате сметките. Опитайте се при това планиране да сте максимално рационални – не се влияйте от поведението на приятелите ви. Близко до ума е (но все пак трябва да напомним), че на първо място в целите ви трябва да е поддържане на възможно най-близък стандарт до този, който сте имали досега, но не на всяка цена.
3. Определете алтернативите си
Тук възможностите са няколко – или да продължите да харчите и спестявате, както досега, или да промените нещо малко (например да преместите парите си от шестмесечен на тримесечен депозит) или да предприемете напълно различен подход (например да не се опитвате да спестявате, а да харчите повече).
4. Преценете алтернативите си
И докато го правите, имайте предвид, че изборът на една алтернатива често изключва другите. Именно затова е добре да отделите повече време за преценка и проучване на възможностите, независимо дали става въпрос за избор на депозит, или преценка дали да си купите нов телефон. Още повече че който и да било избор е свързан с риск и колкото той е по-голям, толкова повече време трябва да отделите за тази преценка.
5. Изпълнявайте плана си и следете за постигането на целите си и за имотното си състояние
С други думи, след като сте избрали начин на поведение, върнете се отново в точка 1. И успех!

Постоянен линк към тази тема: http://www.tenerife-bg.com/2013/02/%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

baner3.gif (����¯�¿�½������·������¾������±����¯�¿�½������°������¶������µ������½������¸������µ GIF, 468 ����¯�¿�½ 60 ������¿������¸������º����¯�¿�½������µ������»������°)http://kolibka.com/za/baner3.gif